Follow on Bloglovin

donderdag 20 februari 2014

Voeding - Lovely facts about water


Drink drink drink


I love water! Velen van jullie zullen het misschien nog niet geloven, maar het is toch echt zo, water is je beste vriend! 
Nog een ander feit over water, voor veel mensen in ieder geval, is dat je het een beetje moet "leren" drinken. Ik kan mezelf voorstellen dat je zegt: "Ik heb eigenlijk nooit echt zin in een glas water." Logisch, water smaakt naar niks, maar toch... 
Ik ben begonnen met het drinken van water omdat je overal leest: drink 2 liter water per dag, water is goed voor je, water om af te vallen. Het lijkt bijna een wondermiddel! Uiteindelijk wordt water drinken een gewoonte en merk je dat je er ook echt wat gewicht door kwijt zult raken (bij mij is dat in ieder geval wel zo), maar waarom is water nou eigenlijk zo belangrijk? Ik heb voor jullie een paar feiten over water op een rijtje gezet, waarom het nou zo belangrijk is.


1. Water vervangt verborgen calorie-bommen
Door water te drinken in plaats van andere calorie-rijke dranken heb je al voorkomen dat je die calorieën uit die drankjes tot je neemt. Zoals ik net al zei, zul je uiteindelijk gewend raken aan het drinken van water en heb je helemaal geen behoefte meer aan cola, sinas of een andere frisdrank. 

2. IJswater verhoogt je verbranding
Door ijswater te drinken, wordt je metabolisme verhoogt, dat wil zeggen de snelheid waarmee je eten of vetten worden verbrandt. Omdat ijswater zo koud is, moet je lichaam meer moeite doen en harder werken om je lichaam op temperatuur te houden, waardoor je dus meer verbrandt. 

3. Water zorgt voor de afvoer van afvalstoffen
In onze vetreserves zitten giftige stoffen (nee daar ga je niet dood aan haha) opgeslagen, het is natuurlijk belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze uit je lichaam verdwijnen. Water drinken is echt noodzakelijk bij dit proces van "ontgifting". 

4. Water geeft je een vol gevoel
Als je wil afvallen, is het aan te raden om één glas water te drinken voor je gaat eten. Nee, ik ben absoluut tegen 'jezelf uithongeren', maar daar heeft dit niks mee te maken. Je merkt zelf namelijk pas na 20 minuten dat je vol zit, veel mensen blijven dus maar eten en eten en eten veel meer dan eigenlijk nodig is. Door een glas water te drinken heb je al het gevoel dat je vol zit en zul je dus eerder geneigd zijn wat kleinere porties te pakken.

Drink water.


5. Van water wordt je fit!
Het grootste gedeelte van ons lichaam bestaat uit water, het is dan ook niet gek dat je jezelf niet zo lekker voelt wanneer je een vochttekort hebt. De aanbevolen hoeveelheid water per dag is 2 liter, maar persoonlijk denk ik dat je met 1,5 liter ook al een heel eind op de goede weg zit. Probeer die 2 liter te halen, maar je hoeft je natuurlijk niet kotsmisselijk te drinken! 
Je zult merken dat wanneer je voldoende water drinkt, je jezelf een heel stuk beter voelt. 

Naast deze positieve feitjes over water, doet er zich helaas ook veel onzin over water in de rondte. Verder zitten er ook wat nadelen (ja echt) aan water waar je wel even rekening mee moet houden. 

Hoe meer water je drinkt, hoe meer je afvalt
Dit slaat natuurlijk nergens op. 2 liter water per dag is gewoon wat je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en het is wel degelijk nodig bij het afvallen omdat het de afvalstoffen wegvoert. Dat wil alleen niet zeggen dat je bij meer water, meer kilo's kwijtraakt. Helaas, helaas.

Too much water? YES!!!!
Dan kom ik aan bij het volgende feitje over water, helaas niet zo'n positieve. Het feit dat water je lichaam kan vergiftigen namelijk. Nou moet je niet bang worden of zo want je moet echt een belachelijke hoeveelheid water naar binnen gieten wil  je jezelf vergiftigen. Maar toch... je weet maar nooit wat mensen zich in het hoofd halen.
Als je te veel water drinkt (en dan bedoel ik ook echt overdreven veel 2 liter in 10 minuten, ik noem maar iets haha) kunnen je nieren deze hoeveelheid niet verwerken. Het water stroomt hierdoor naar je lichaamscellen die hierdoor weer kapot gaan, uiteindelijk kan je er zelfs aan overlijden maar dat is wel heel extreem. 
Hou je dus gewoon lekker aan 2 liter per dag, wel verspreidt natuurlijk. Wordt nou alsje, alsjeblieft niet bang, want de kans dat dit gebeurt is echt klein!

shop


Flesjeswater, kraanwater?
Daar zit dus echt geen verschil tussen. Het is gewoon precies hetzelfde en moet aan dezelfde eisen voldoen. Er zit wel verschil tussen bronwater en mineraalwater. Maar als het er dus over gaat, een flesje of uit de kraan, doe dan maar gewoon lekker uit de kraan, is weer een stukje goedkoper! 
Er zit trouwens ook geen verschil tussen bruisend water en gewoon "stil" water. Bruisend water kan je een opgeblazen gevoel geven, maar dat is dan ook echt alles ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten